img_8999

Výzva _ mesiac vegánom

Veľa komunikujem s ľuďmi, ostatne ako každý a rozprávame sa. Keď sa dostaneme k téme ekológie a ja horlivo odprezentujem ako sa snažím zanechávať po mojom bytí čo najmenšiu stopu na planéte, stávam sa exotom. Ľudia sa pýtajú.. s ozajstným záujmom, ironicky či skepticky. Väčšina má ale pocit, že sa to nedá. Dá! A tak som vytvorila mesačnú #eko_výzvu. V nej si môže každý vyskúšať, či sa to dá zvládnuť.  Dá sa obmedziť najväčšieho znečisťovateľa životného prostredia? Vyskúšal si to Milan.

Každý deň, ktorý sa vzdáte živočíšnej stravy ušetríte približne 4000 litrov vody, 45 20 kg zrna, 2,7 m2 lesa, 9 kg CO2 a život jedného zvieraťa.

(Zdroj: Veganstvo.org, Prečítajte si tiež podrobnejšie o tom, prečo je lepšie prejsť na  rastlinnú stravu)


píše MILAN:

Ako som prežil vegánstvoimg_1228

Dostal som zadanie od svojej polovičky ako prvý. Mám skúsiť vegánstvo na 1 mesiac, aby som o tom mohol napísať blog. V nasledujúcej úvahe sa budem snažiť byť maximálne úprimný a nič neprikrášlovať. Ani seba, ani Vás.

1.deň

Vegánstvo je životný štýl, ktorý pohŕda ľudskou rasou. Áno je to tak! Myslite si čo chcete, ale naozaj je to tak. Vegánom sa môžete stať z rôznych dôvodov. Ste slniečkár a milujete zvieratá, (Bio býček nie je jedlo ale kamoš:). Máte zdravotné ťažkosti. (Alebo si to aspoň myslíte). Chcete schudnúť alebo Vám ide len o jarný detox. Prípadne veríte v ezoterické sily a smrť je zlo, ktoré nechcete prijať. Ja som prijal informácie, s ktorými nikoho nebudem šikanovať. Hovorí sa, že na to aby ste sa stali skutočným vegánom treba vidieť tri dokumentárne filmy. (Cowspiracy, Earthlings, Food Inc.) Až potom vraj pochopíte prečo nejesť, neužívať, nekupovať, produkty živočíšnej ríše. To sa stane Vaša jediná možná a správna cesta (ide o kožu, kožušinu, mäso, mliečne výrobky, vajcia, proste všetko čo má niečo spoločné s faunou). Earthlings som nezvládol dopozerať.  Ale podľahol som. Nachádzam sa v prvej fáze vegánstva.

Do štartu sme sa s manželkou pokúsili zlikvidovať všetko čo doma nájdeme nevegánske. A prišlo to. 1. júl 2016. Štart nového „vegánskeho“ života. Teda aspoň na najbližší mesiac.

img_8408
Moje jedlo. Zeleninový vývar s tofu a sezamom.

3. deň

Hneď 3. júla večer pri vínku darovaná terinka s chlebíkom. Nooo teda nestihli sme zlikvidovať všetko. Nič to, budem musieť posunúť termín o 3 dni.

4.deň

Máte nový smer, rozmer a istú formu nadradenosti. Sledujete čo nakupujú ľudia pri pokladni v Lidli. Na páse sú vajcia, syry, párky, chleba! Potom sa prechádzate v Kauflande a vidíte to množstvo mäsa ležiaceho v chladiarenských boxoch a uvažujete, či sú ľudia schopní všetko zjesť. Myslíte pritom na najpríšernejšiu verziu bitúnku, porážok zvierat, ktoré pred svojou smrťou sledujú niečo, čo sa dá prirovnať genocíde ich druhu. Pred očami krvák z filmov Quentina Tarantina. No proste vegán v hlave.

5. deň

img_1294
Dcéra mala narodeniny, objednali sme jej raw tortu.

Prvé dni si balím obedy so sebou, všade chodím s obedovými miskami. Musím priznať, že je to celkom jednoduché. Moja polovička sa už dlhodobo vyhýba mäsu, varí zo zeleniny už niekoľko rokov. Doma je bezpečná zóna. Vajíčka ani mlieko, ktoré sme doteraz nakupovali od farmárov, sa nesmú používať. Navštívili sme teda špeciálne vegánske potraviny a spravili zásoby. V dnešnej dobe nájdete náhrady všetkého čo si zmyslíte. A moja ranná vychytávka? Tofunica! (praženica z tofu so sušenými rajčinami, hríbami, cesnakom a k tomu vegan opražená chrumkavá pita).

6.deň

img_9350
Aglio e olio. Cestoviny musia byť bezvaječné a bez parmezánu.

Nie vždy sa mi podarí do práce zbaliť balíček s obedom. Poznáme to všetci. Je jednoduché vybehnúť v čase obeda na klasické menučko s kolegami, alebo len tak sám a vyčistiť si hlavu. Ale nie je to jednoduché keď ste vegán. Na to, že (mojim odhadom) 90% reštaurácií produkuje na obedy mäsové jedlá, päť dní v týždni som si zvykol už dávno. Konzumáciu mäsa obmedzujem už niekoľko rokov. Ale s alternatívou vegetariánskeho menu –  parené buchty – sa nezmierim.

Dá sa povedať, že doteraz to bolo jediné obmedzenie rozmýšlania pohodlného papkáča. Vo vegánskom svete to funguje inak. Obmedzenia sú kruté a nevyspytateľné. Sliedia na každom rohu. Chcete si dať bežné alio e olio, ale tlačí Vás otázka na personál, či tie cestoviny nie sú náhodou vaječné.

12. deň

img_9255
Kari polievka s kokosovým mliekom.

Za posledné dva týždne mi nezodpovedaných otázok prebieha hlavou stále viac. Napríklad v mojom obľúbenom stánku Alaturka v OC Central. Majú tam neskutočnú šošovicovú polievku. Neskôr som si všimol, že robia cuketovú placku. Začal som si ju objednávať k polievke ako hlavné jedlo. Z tej kombinácie sa fakt dá sýto najesť. Vždy sa chcem personálu spýtať či do tohoto jedla nedávajú maslo. Doteraz som nenabral odvahu. Viem že raz sa spýtam a ostáva mi veriť, že odpoveď nebude znamenať BAN.

15. deň

img_8744
Tu som sa pomýlil. Predpokladal som, že som si objednal niečo iné. Šošovicová plná bravčového mäsa. Šťavu som od hladu zjedol s langošom.

Asi o 16:00 ma prepadlol okamžitý, vegánsky smrteľný hlad. Leto, teplo, pivečko v reštike Pohoda kúsok od práce pri bývalom Radošinskom naivnom divadle. Hľa v lístku vidieť šošovicovú polievku. Objednal som si ju. Priniesli mi šťavu plnú bravčového mäsa. Bolo v nej viac mäsa ako strukoviny. Bol som taký hladný, že som tie tri šošovice a vývar zjedol s langošom. Od objednania až po prinesenie na stôl som si predstavoval šošovicovú polievku, akú mávame doma – bez mäsa, iba zo zeleninového vývaru. Z tohto sklamania vyplýva, že vegán sa musí spoliehať iba sám na seba, alebo na manželku. Prípadne sa stravuje výhradne na Vegánskych hodoch, vo vegánskych reštauráciách a baroch. Pre nevedomcov – rawfood je tiež accepted.

30. deň

Vtipné je keď po mesiaci skúšania ortodoxného stravovania sa vo verejných zariadeniach zistíte, že Váš jedálniček sa obmedzil na tofumániu kuchýň celého sveta. Potom prehodnotíte či si u číňana dáte Tofu s opraženou zeleninou na arašídovej omáčke, (dúfam že tam bolo kokosové mlieko) alebo sushi z uhoriek, mrkvy a avokáda. Pozor na sojovú omáčku, okrem Kikkoman. Často obsahujú fishsauce.

image17
Ázijské bistrá nesklamú.

Je nutné zapojiť vedomie, ale aj fantáziu a skúšať nové veci. Musíte myslieť na jedlo deň vopred, aj dva, aby ste si ho pripravili. Robili to aj naši predkovia, nie tak dávno.

48. deň

Považujte ma za šarlatána, ale mám to vyskúšané dá sa to. Strukoviny, orechy, hríby spôsobia že nebudete trpieť hladom už po pár hodinách. Veľa jedál viete urobiť aj zo zemiakov, ryže, či krúpov a bulguru. Zelenina dyňového typu ako hokkaido a cuketa bude vždy výborným chuťovým artiklom. Cibuľa alebo cesnak by Vám doma tiež nikdy nemali absentovať. Dobrá pomôcka sú sušené paradajky, a rôzne typy pesto omáčok – bez parmedžáno samozrejme. Keby som mal pokračovať v mojich obľúbených ingredienciách doma nesmie chýbať ani chilli, koriander – najlepšie čerstvý, kurkuma, citrónová tráva tiež v kochlíku, sušené hríby. Vychytávka je napríklad hrachová múka. Vždy dá jedlu špecifickú chuť a nedá sa povedať že by sa s ňou dalo jedlo pokaziť. Táto ingrediencia je vlastne zahusťovadlo, ale dá sa na ňom vyprážať. Ale na čom vyprážať? No bravčová masť to už nebude. Výborný je napríklad ryžový olej. Neprepáli sa dá sa použiť aj na studenú kuchyňu, šaláty, nakoľko má vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín. Samozrejme ak je za studena lisovaný. Milujem tiež bývalé ALFABIO dnes LUNTER. V rámci hummusovitých, kašovitých, nátierkovitých jedál by som volil radšej cícerové nátierky pred sójovými.

Samozrejme všetkého veľa škodí. A preto si myslím že treba dodržiavať pravidlo pestrej stravy.

image16
Na Miletičke chodím k Vietnamcovi. Toto je  alternatíva hovädzieho Bún bò Nam Bộ.

Ono každá kategória jedla má svoj vlastný príbeh. Napríklad ani sója, z ktorého je tofu vyrobené nie je absolútna výhra. Minimálne by mala mať certifikát o tom že je bio. Hlavne sója je vyšlachtený výmysel človeka. Stačí dať do googlu „Good soya, bad soya“. Nájdete monožstvo dokumentov o kontroverzite soje. Takže dámy a páni majte oči, uši a ústa otvorené.

70. deň

Vegánstvo je z môjho podľadu o zodpovednosti a priamo súvisí s trvalo udržateľným rozvojom. Je antifašistické, plné lásky a prirodzenosti. Je to akceptovaní zvierat ako rovnocenných obyvateľoch tejto planéty. Je proti manipulácii a lobingu nadnárodných-politicky spriatelených spoločností. Súvisí s ideológovým bojom proti pustnutiu sveta, umu, prírody, a teda planéty.

image19
Náš klasický nedeľný obed.

Čo nevidím existuje – existuje to práve teraz, aj keď skončíš s týmto článkom, aj keď si na mňa spomenieš znova. Deje sa to hodinu čo hodinu, minútu čo minútu.

Bude to ťažký boj, ale odporúčam každému človeku na zemi, ktorý nedá dopustiť dennodenne na dobrú klobásku, tlačenku, šunku, syry, roštenku, maslo, stejčík, vajcia, aby si pozrel ktorýkoľvek z vyššie uvedených dokumentov a aspoň na chvíľku prehodnotil naše počínanie, pohodlnosť a ľahostajnosť. A možno začal veľké množstvo živočíšnych produktov na začiatok nenásilne obmedzovať. Aj to je cesta ako pomôcť našej planéte nadýchnuť sa. A myslím že žiadny extrém nie je dobrý 🙂

Ako hovoríme my reggae fanúšikovia      

Love, Peace and Unity

M.